Endelig et opgør med tidlig oprykning til børnehave
Med den kommende model for minimumsnormeringer er der udsigt til et opgør med den tidlige oprykning til børnehave, som alt for længe har været praksis i Herning Kommune.
Med den kommende model for minimumsnormeringer er der udsigt til et opgør med den tidlige oprykning til børnehave, som alt for længe har været praksis i Herning Kommune.
Nu skal vuggestuenormeringen følge børnene, hvis de bliver rykket op i børnehave, før de er fyldt 3 år. Det vil sige 1 pædagogisk personale per 3 børn. Det betyder, at det nu bliver umuligt at presse børnene til en tidligere oprykning for at spare penge.
En plads i vuggestue eller dagpleje koster mere end en plads i børnehave, men det at være vuggestuebarn og dermed have en normering som er dobbelt det at være børnehavebarn, har jo sine årsager. Ud over de fysiske, som det, at der skal skiftes flere bleer, et større behov for hjælp til at komme rundt og op og ned fra stole, er der også de rammer, som måske ikke er lige så nemme at få øje på, som for eksempel hvilken påvirkning det har på barnets trivsel og udvikling i relation til andre mennesker.
Dansk forskning viser at hjernens mulighed for at tilpasse og udvikle sig er størst op til 7-årsalderen. Hvis børn flyttes til børnehaven ved 2 år og 9 mdr. frem for 3 år, mister de 5 procent af den samlede tid op til 7-årsaldren med de bedste forhold for udvikling. Tid som kunne have udviklet barnet og øget dets trivsel. I forhold til den samlede tid i vuggestuen, regnet på at barnet starter i en alder af 9 mdr., ville en tidligere oprykning dreje sig om mere end 10 procent af barnets tid i vuggestuen.
Ved at give børn 3 måneder mere i vuggestuen, inden de rykkes til børnehave, vil flere udvikle bedre relationer i leg og samvær med de andre vuggestuebørn og -voksne. Samtidig vil flere vuggestuebørn være færdige med at bruge ble, så børnehavepersonalet får mere tid til hele børnegruppen. Desuden vil dagplejemødrene have mere tid til deres børnegruppe, da gennemsnitsalderen i deres børnegruppe vil blive øget en smule.
De lovbundne normeringer træder i kraft i 2024, men hvorfor skal børnene i Herning Kommune vente længst muligt med at få anstændige forhold? Jeg synes det er på tide, at der bliver gjort noget nu!