I den hastigt voksende debat om biodiversitet risikerer vi at lade de højlydte meninger overdøve den faktiske viden og faglighed. Når det handler om så komplekse emner som vores økosystemer, er det helt afgørende, at vi baserer vores beslutninger på reel indsigt – og ikke bare på den viden, vi tror, vi besidder. Med Dunning-Kruger effekten in mente ser vi desværre, hvordan velmenende, men ofte misinformerede, stemmer dominerer diskussionen om naturens redning.

Det er fantastisk at se det store engagement blandt borgere, der tager initiativ til insekthoteller og vilde blomster i haverne. Disse prisværdige tiltag, sammen med etablering af vilde bede i byens rabatter og helleanlæg, er vigtige skridt på vejen. Men på et større politisk plan risikerer et overdrevent fokus på de mest synlige initiativer at aflede opmærksomheden fra de dybereliggende årsager og de mere effektive løsninger. Disse løsninger kræver omfattende og fagligt funderede planer.

Behov for dybdegående forståelse og faglighed

De sande udfordringer for vores biodiversitet omhandler komplekse systemer og kræver helhedsløsninger, der rækker langt ud over simple quick-fixes. Som politikere er det vores ansvar at bruge de fagfolk, vi omgiver os med, i stedet for blot at mene, synes og tro. Vi skal stoppe med at fodre Dunning-Kruger effekten og i stedet bygge bro mellem den politiske vilje og den faglige ekspertise.

Ignorerer vi fagfolk, risikerer vi at spilde ressourcer på initiativer med begrænset effekt, eller som i værste fald skader mere end de gavner. Vi ser desværre eksempler på projekter, hvor ønsket om at skabe ny natur utilsigtet sætter pres på eksisterende, værdifulde naturområder, der har udviklet sig over årtier og fungerer som levesteder for sjældne arter. Vi skal for alt i verden undgå at ødelægge natur, vi allerede har genetableret og som fungerer vitalt for biodiversiteten.

Konkrete skridt for Herning Kommune

Vi skal investere markant i viden og modige strategier, der tager udgangspunkt i en dyb faglig forståelse af naturens behov. For en kommune som Herning, der er den tredjestørste i landet målt på areal, betyder det, at vi skal etablere flere forsøgsområder for naturgenopretning. Disse områder kan fungere som læringsrum, hvor vi afprøver forskellige metoder og indsamler data om effekten af vores indsatser. Dette giver os konkret viden til at skalere op og implementere de mest effektive løsninger lokalt. Samtidig skal vi aktivt indgå i nationale projekter for naturgenopretning. Ved at deltage i bredere, nationale initiativer kan vi trække på den nyeste viden og de bedste erfaringer fra hele landet. Dette sikrer, at vores lokale indsats er funderet i den bedst mulige praksis og bidrager til en større, sammenhængende naturindsats.

Kun ved at basere vores handlinger på fakta og lytte til den faglige ekspertise kan vi sikre en reel og langvarig fremtid for vores biodiversitet. Lad os arbejde sammen om en grøn og bæredygtig fremtid baseret på viden, stærke fællesskaber og en pragmatisk tilgang til politik.